Profitabilne kulture – što se isplati uzgajati?

Profitabilnost je, kao i u većini sektora, ključna stavka poljoprivrede te ovisi o prinosu, prihodu te troškovima proizvodnje. Kada se uzme u obzir njezina kompleksnost te ovisnost o velikom broju rizika, nije lako biti uspješan i profitabilan proizvođač. Kako bi to ostvarili, poljoprivrednici moraju održavati svoje proizvodne troškove na prihvatljivoj razini te uložiti mnogo truda kako bi prodali proizvode po prihvatljivim tržišnim cijenama. Poljoprivredom se može ostvariti velika dobit, no ključno je znati što uzgajati te se usredotočiti na kulture koje ostvaruju najveći profit. Profitabilne kulture temelje se na ukupnoj zasađenoj količini, stopi prinosa te ostvarenom prihodu po prodajnoj jedinici.

Među najzastupljenije kulture na svijetu spada pšenica, čija je globalna trgovina veća od svih ostalih usjeva zajedno. Svjetska proizvodnja u 2020. godini iznosila je 760 milijuna tona, a u Hrvatskoj se proizvelo 867,530 tona (link).

Prosječna cijena pšenice kreće se oko 1.60 HRK/kg (link).

Još jedna profitabilna kultura, pod kojom se na svjetskoj razini nalazi 205 milijuna ha je kukuruz. Kukuruz ostvaruje prosječan prinos od 5,6 tona/ha, a njegova proizvodnja u Hrvatskoj u 2020. godini iznosila je 2,33 milijuna tona (link). Trenutna tržišna cijena kreće se oko 2.200 HRK/toni.

Na svjetskoj razini, najveći prinos i najveću popularnost ostvaruje šećerna trska, koja čini oko 80 % svjetske proizvodnje šećera. Ova biljka ima široku primjenu, od proizvodnje pića, slatkiša, do primjene u medicini. Prema podacima APPRRR-a, šećerna repa se u 2020. godini u Hrvatskoj uzgajala na 10.451 ha, uz prosječni prinos od 69,4 tone/ha.

Kao najvrjedniji usjev na svijetu, izdvaja se industrijska konoplja. Osim mogućnosti izrade visokovrijednog ulja u prehrani ljudi, njezin potencijal očituje se u proizvodnji energije, u automobilskoj, farmaceutskoj te mnogim drugim industrijama. Prema podacima APPRRR-a u sustavu potpora u 2020. godini, u Hrvatskoj je industrijsku konoplju uzgajalo 158 poljoprivrednih gospodarstava na 2.046 ha.

Osim prethodno navedenih, profitabilne kulture uključuju i rajčicu, grožđe te duhan. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 39.544 tona rajčice, dok je proizvodnja grožđa iznosila 125.043 tone. Duhanska industrija jedna je od brzorastućih i najprofitabilnijih industrija u svijetu, a unatoč brojnim upozorenjima na štetnost dugotrajnog korištenja duhanskih proizvoda na život i zdravlje ljudi te okoliša, brojnim sustavima oporezivanja i trošarina, tržište duhanske industrije je u neprestanom razvoju.

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom otkupne cijene koja je u 2020. godini iznosila gotovo 14 HRK/kg (link).

U profitabilne kulture, pogotovo u Hrvatskoj, spadaju lješnjak i borovnica. Prema podacima APPRRR-a tijekom 2020. godine, 3.452 poljoprivredna gospodarstva uzgajala su lijesku na 6.449 ha. Uzgoj lijeske iz godine u godinu obuhvaća sve više površina (za 700 do 900 ha/godišnje), a cijena lješnjaka kreće se od oko 11 HRK/kg. Borovnice se u Hrvatskoj uzgajaju na oko 74 ha, a njihova cijena kreće se od oko 50 HRK/kg.

Osim uobičajenih kultura koje se uzgajaju, postoji veliki broj „novih ili nestandardnih“ kultura čijim uzgojem se može ostvariti visoka dobit (goji bobice, lavanda, vrtni šafran, rikola, cherry rajčice) (link).

 • GOJI BOBICE

Goji bobice svoju su popularnost stekle zbog svojih antioksidativnih svojstava. Osim što se upotrebljavaju u svježem stanju, mogu se sušiti izravno na suncu ili mehaničkom dehidracijom. Cijena osušenih goji bobica može ići i do 220 HRK/kg. Pogodne su za pripravu čajeva, sokova i likera.

 • LAVANDA

Lavanda je jedna od najprofitabilnijih biljki za uzgoj. Jedna od stvari koje lavandu čine tako profitabilnom su njezine višestruke mogućnosti upotrebe. To je kultura koja nema velikih zahtjeva u pogledu kvalitete tla te joj je uzgoj vrlo ekonomičan. Na jednom hektaru može se proizvesti oko 12.000 buketa godišnje, dok vrijednost jednog buketa može iznositi i do 40 HRK.

 • VRTNI ŠAFRAN

Za šafran se često kaže da je najskuplja kulinarska biljka na svijetu. Primarno se upotrebljava kao začin ili kao bojilo u hrani. Hrvatska je u 2019. godini proizvela tek 15 kg šafrana.

 • RIKOLA

Rikola je kultura koja ne potražuje puno topline te se zato može proizvoditi tijekom cijele godine. Posebnost ove biljke je što se može zasijavati sama. Ako posijete rikolu u svoj vrt, velika je mogućnost da će dogodine sama niknuti na istom ili u blizini mjesta gdje ste je posijali. Cijena rikole na nacionalnoj razini kreće se oko 65 HRK/kg.

Kako bi se ostvarila profitabilnost u poljoprivredi, potrebno je osigurati:

 • Brzi rast (od sjemena do žetve)
 • Veliku potražnju
 • Visoke prinose
 • Višestruku namjenu
 • Cjelogodišnji uzgoj
 • Povoljnu cijenu sjemena
 • Optimalan trošak održavanja

Ukoliko se želimo posvetiti profitabilnoj poljoprivredi i u budućnosti pokrenuti biznis, osim ideje potreban je i proračun o isplativosti proizvodnje uzimajući u obzir naše resurse i uvjete za poslovanje. Ključno je na odgovarajući način upravljati operativnim rizicima te se orijentirati na kvalitetu naspram kvantitete. Bez obzira na odabir kulture, potrebno je prethodno ulaganje koje uvijek mora biti bar djelomično, ako ne i u cijelosti, iz vlastitih sredstava.

Loading...