Mali zajmovi za ruralni razvoj: Otvaranje prijava od sljedećeg tjedna

Vlada je usvojila Program “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj”, čime su stvoreni uvjeti za ponovno otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj. Početak prijava očekuje se već od sljedećeg tjedna.

Prihvatljivi korisnici za ovaj zajam su poduzetnici iz malog ranga gospodarstva, a imaju investicijske projekte u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva koji doprinose ostvarenju ciljeva mjera iz Programa ruralnog razvoja.

Iznos i uvjeti zajma

Iznos zajma koji potencijalni krajnji primatelji mogu ostvariti je od 25.001 do 50.000 eura za ulaganja u okviru Podmjera 4.1, 4.2, 6.4 i 8.6 iz Programa ruralnog razvoja. Prihvatljiva ulaganja su ulaganja u obrtna sredstva do 30% ukupnog zajma, kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru sredstava Programa ruralnog razvoja.

Kamatna stopa iznosi od 0,1% do 0,25%, ovisno o razvijenosti JLS. Rok otplate je do 10 godina, odnosno do 12 godina za višegodišnje nasade i ruralni turizam u JLS iz I-IV skupina razvijenosti.

Poticanje razvoja ruralnih područja

Podsjećamo, inicijativa Mali zajmovi za ruralni razvoj dio je šireg okvira Programa ruralnog razvoja RH, a financira se iz povrata sredstava od ranije izdanih zajmova. Ovaj oblik provedbe zajmova osmišljen je kako bi se na terenu prepoznale i potaknule nove investicije koje će doprinijeti razvoju i modernizaciji ruralnih područja.

Nakon ažurirane ex ante procjene, Ministarstvo je proširilo financijsku podršku uključujući i samostalni obrtni kapital za male gospodarske subjekte. Ovo je usklađeno sa Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027., stavljanjem naglaska na osiguranje sredstava potrebnih za obrtni kapital, posebno za financiranje proljetne sjetve.

Više informacije pronađite na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Ako se želite prijaviti za Male zajmove, javite nam se za savjetovanje i pripremu Vašeg projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...