Predviđeno 16 milijuna eura za male zajmove i obrtna sredstva

Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027

Ovim je Sporazumom poljoprivrednicima omogućeno gotovo 16 milijuna eura za povoljne zajmove otvarajući put ka modernizaciji i diversifikaciji njihovih djelatnosti.

Dostupni financijski instrumenti

Predviđena su dva glavna financijska instrumenta dostupna zainteresiranim prijaviteljima:

1. Mali zajmovi SP ZPP

Nude se u iznosima od 1.000,00 EUR do 75.000,00 EUR s kamatnim stopama od 0,10% do 0,25%, ovisno o razvijenosti regije ulaganja. Ovi zajmovi uključuju mogućnost odgode plaćanja do 12 mjeseci i rok otplate do 12 godina za ulaganje u višegodišnje nasade.

2. Obrtna sredstva SP ZPP

Prepoznata je potreba osiguravanja sredstava za financiranje obrtnog kapitala poput proljetne i jesenske sjetve, uzgoja stoke ili sirovine. Upravo zbog toga, omogućit će se zajmovi u iznosima od 1.000,00 EUR do 25.000,00 EUR s fiksnom kamatnom stopom od 0,50%, počekom do 12 mjeseci i rokom otplate do 3 godine.

Povoljni uvjeti za mlade poljoprivrednike

Poseban naglasak stavljen je na potporu mladim poljoprivrednicima, kojima će se prvi puta omogućiti kupovina poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja na iznos zajma, s ciljem obavljanja primarne poljoprivredne proizvodnje.

Više detalja o početku zaprimanja zahtjeva bit će objavljeno naknadno, a oba financijska instrumenta nude povoljnije uvjete od onih koje nudi bankarski sektor.

Više informacija pronađite na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Ako ste zainteresirani za financiranje ulaganja na gospodarstvu uz pomoć zajmova, javite nam se za savjetovanje i pripremu Vašeg projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...