Novi Program razvoja sektora mljekarstava vrijedan 592 milijuna eura

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je novi Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine. Na predstavljanju u Varaždinu je istaknuto kako planirana sredstva za provedbu programa iznose nešto više od 592 milijuna eura.

Program se sastoji od tri ključna cilja:

  • Povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka
  • Povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka
  • Osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta

Za provedbu Programa potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osigurano je 10 milijuna eura. Cilj programa je pružiti financijsku pomoć primarnim proizvođačima mlijeka kroz kupnju rasplodnih grla i tako obnoviti narušeni proizvodni potencijal.

Događaj je završio panel raspravom na temu “Programi i mjere potpore sektora stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala”. U raspravi su sudjelovali predstavnici različitih dijelova lanca vrijednosti u sektoru mljekarstva. Istaknuto je da će se potporom iz programa obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20%, a ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30%. Zaključno, fokus programa je na jačanju primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena brojnim izazovima.

Više informacija pronađite na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
Sve bitne informacije za poljoprivrednika, pratite na e-OPG stranici.
Loading...