Objavljen natječaj za osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) objavila je drugi natječaj za provedbu intervencije 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Uz pomoć ove intervencije poljoprivrednici mogu dobiti potporu za financiranje troškova police osiguranja.

Cilj ove intervencije je potaknuti poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju čime bi se umanjili ekonomski gubici uzrokovani nepovoljnim događajima. Odnosno, da se bolje nose s rizicima poput vremenskih nepogoda ili bolesti životinja.

Rok za podnošenje zahtjeva je od 25. srpnja do 31. prosinca 2024. godine.

Tko se može prijaviti

Na natječaj se mogu prijaviti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika koji su podnijeli zahtjev za isplatu potpore. Isto tako, kako bi polica osiguranja bila prihvatljiva, poljoprivrednik koji se prijavljuje za potporu mora biti naveden kao osiguranik u polici osiguranja. Poljoprivredne površine i životinje moraju biti evidentirane u ARKOD-u ili JRDŽ-u. Osiguranje mora pokrivati isključivo gubitke godišnje poljoprivredne proizvodnje i to za štete veće od 20%. Važno je napomenuti da korisnik mora platiti najmanje 30% premije osiguranja prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Također, kako bi bili prihvatljivi za potporu, potrebno je uskladiti se s odredbama Zakona o zdravlju životinja. To znači da samo jedan subjekt može biti odgovoran za objekt u kojem se drže životinje.

Visina potpore

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj natječaj je 13.338.000,00 eura, a maksimalni godišnji iznos potpore po korisniku je 75.000 eura. Intenzitet javne potpore iznosi 70% prihvatljive premije osiguranja.

Zahtjev za isplatu potpore podnosi se isključivo putem sustava AGRONET. Uz elektronički podneseni zahtjev za isplatu potpore, korisnik je obvezan dostaviti i Potvrdu o podnošenju zahtjeva za isplatu potpore. Potvrda o podnošenju zahtjeva za isplatu potpore dostavlja se poštom ili se osobno dostavlja na adresu Agencije za plaćanja u Zagrebu.

Više informacija pronađite na stranicama Ruralnog razvoja.
Ako ste zainteresirani za ovaj Natječaj, javite nam se za savjetovanje i pripremu projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...