Otvoreno e-Savjetovanje za Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Ministarstvo poljoprivrede je 19. lipnja 2023. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Nacrt prijedloga Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine.

Program obuhvaća proizvodnju kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Predviđeno je povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka po grlu i po gospodarstvu te osiguranje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka.

Realizacijom Programa predviđeno je povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj. Povećanje proizvodnje mlijeka očekuje se na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine. Program je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. – 2027. Cilj programa je podizanje vrijednosti govedarske proizvodnje za 20%, a u ovčarsko-kozarskoj proizvodnji procjenjuje se rast vrijednosti za 65% s obzirom da upravo ova grana stočarske proizvodnje ima velik potencijal razvoja, naročito u smislu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.
E-savjetovanje otvoreno je do 16. srpnja i dostupno na poveznici .

Više informacija o navedenoj temi možete pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...