Ponovno otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

Ministarstvo poljoprivrede, prepoznajući uspjeh dosadašnje provedbe odlučilo je ponovno otvoriti prijave za Male zajmove za ruralni razvoj. Ova odluka temelji se na sredstvima prikupljenima povratom plasiranih zajmova i jamstava. Daljnje informacije o prijavama i uvjetima bit će dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024.

Ova inicijativa provodi se u sklopu Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine. Osim bespovratnih sredstava, programom su ponuđeni i financijski instrumenti kao što su Mikro i Mali zajmovi te Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj. Za razliku od bespovratnih sredstava, ovi instrumenti omogućavaju ulaganja u širok spektar potreba uključujući obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme i jednogodišnjeg bilja.

Financijski instrumenti u okviru PRR 2014.-2020. godine provode se u okviru mjera: 

  • M4 – Ulaganja u fizičku imovinu
  • M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja
  • M8 – Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma.

Do sada je HAMAG-BICRO, putem ovih financijskih instrumenata, isplatio više od 105,6 milijuna eura za 2.098 krajnjih korisnika. Time je premašena početno dodijeljena alokacija od 95,2 milijuna eura. Također, kamatne stope za ove zajmove su iznimno povoljne. Prosječna kamata iznosi 0,23% za Mikro zajmove i 0,28% za Male zajmove, čime se dodatno olakšava pristup financiranju ruralnog razvoja.

Više informacija pronađite na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Sve bitne informacije za poljoprivrednika pratite na e-OPG stranici.
Loading...