Potpora poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je da je Vlada RH donijela Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini.

Potpora se dodjeluje korisnicima koji ispunjavaju uvjete Programa u iznosu od maksimalnih 50 % od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini u Registru šteta.

U 2023. godini izvršit će se isplata avansa sredstva potpore u ukupnom iznosu od 4 milijuna eura korisnicima potpore kojima je šteta prirodnih nepogoda u ovoj godini prijavljena  u Registru zaključno s 31. kolovozom 2023. godine. Korisnici će na preostali iznos potpore pravo ostvariti u 2024. godini na temelju konačne obrade podataka o prijavljenim štetama od prirodnih nepogoda u 2023. godini iz Registra šteta.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom, upisani u Upisnik poljoprivrednika ili OPG-ova te imaju štetu od prirodnih nepogoda nastalih od siječnja do svibnja 2023. godine prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura, a nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru.

Korisnici mjere 17. Programa ruralnog razvoja – Osiguranje usjeva, životinja i biljaka, ako su osigurani od posljedica prirodnih nepogoda nisu prihvatljivi za potporu u okviru ovog Programa.

Najmanji pojedinačni iznos potpore iz Programa po korisniku iznosi 50 eura, a najveći 10.000 eura.

Više informacija o potpori možete pronaći na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...