Prerađivačima 6,6 milijuna eura zbog povećanja cijena energenata

Otvorene su prijave na Mjeru 1. Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda. Mjera je vrijedna više od 6,6 milijuna eura, a jedna je  od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.  

Cilj Programa je pružanje potpore prerađivačima poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki prerađivača dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Zahtjev za potporu podnosi se od 29. svibnja do 20. lipnja 2023. godine.

Najviši iznos potpore po korisniku ne prelazi 50 % prihvatljivih troškova i ne može biti veći od 2.000.000,00 eura po poduzetniku. Potpore dodijeljene na temelju odjeljka 2.4. Privremenog kriznog okvira zbrajaju se s potporama dodijeljenima na temelju odjeljka 2.1. Privremenog kriznog okvira pod uvjetom da se ne prijeđe ukupan iznos od 4.000.000,00 eura po poduzetniku.

Svi potrebni obraci za podnošenje Zahtjeva nalaze se na stranicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Detalje o uvjetima ostvarivanja potpore možete pronaći ovdje.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...