Potvrde za uporabu pesticida stupaju na snagu u travnju ove godine
Dana 23. travnja 2022. godine na snagu je stupio novi Zakon o održivoj uporabi pesticida. Kako bi njegova provedba bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) je nadograđen.
Zakonom se uvodi uporaba elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup FIS-u te će se uspostavom tog sustava, uvidom u Fitosanitarni informacijski sustav (FIS), provjeravati statusi profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika odnosno kupaca sredstava za zaštitu bilja.
Elektronička vjerodavnica je obrazac koji banka izdaje preko mTokena ili preko nove osobne iskaznice. Radi se o korisničkom imenu i zaporci kojom se pristupa na aplikaciju eGrađanin. Nakon položenog tečaja o pravilnoj uporabi pesticida ulaskom u sustav eGrađanin automatski dolazi potvrda s barkodom na kojoj je jasno da je ta osoba imenom i prezimenom uspješno završila izobrazbu.
Svi profesionalni korisnici za zaštitu bilja koji su upisani u FIS bazu i imaju važeću potvrdu, mogu pristupiti na web portal ePoljoprivreda putem NIAS sustava i sami preuzeti potvrdu sa barkodom koja im služi kao dokaz da imaju pravo kupnje sredstva za zaštitu bilja.
Potvrde s barkodom stupaju na snagu 23. travnja ove godine tako da će na prodajnom mjestu sredstva moći kupiti, ne kao dosad s iskaznicom, nego s novom valjanom potvrdom. Bitno je napomenuti da svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav eGrađanin i ima važeću potvrdu, može istu sam preuzeti. Tom mogućnošću značajno je pojednostavljen cijeli postupak.
Osnovni tečaj održive upotrebe pesticida obvezan za sve one koji još nemaju završenu izobrazbu. Izobrazba o održivoj upotrebi pesticida za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja provodi se putem Mjere1 Ruralnog razvoja te je za polaznike besplatna.
Popis tečajeva prema datumu i lokaciji možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.savjetodavna.hr/tecajevi/
Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici:
https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/obavijest-kupcima-sredstava-za-zastitu-bilja/6006
Sve bitne informacije pratite na našoj web stranici e-OPG na sljedećoj poveznici:
https://e-opg.eu/
Loading...