Predstavljen je paket mjera pomoći za poljoprivrednike i ribare
Paket mjera stupa na snagu prvog travnja u iznosu potpora od ukupno 41 milijun eura.
Iznos potpore za kompenzaciju rasta troškova je 26 milijuna eura za više od 55 tisuća poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva i biljne proizvodnje: govedarstvo (uzgajivači krava u proizvodnji mlijeka, uzgajivači krava u sustavu krava-tele, proizvođači tovne junadi), svinjogojstvo, peradarstvo, ovčarstvo i kozarstvo te pčelarstvo, kao i za proizvodnju voća i povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, šećerne repe i sjemena (kukuruz i povrće).
Također, milijun eura odnosi se na potpore za nadoknadu troškova malim mljekarama (ukupno 39). Naknada je namijenjena ublažavanju povećanja troškova sabiranja i transporta mlijeka od proizvođača do prerađivača. Cilj potpore je zadržati postojeće razine proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i očuvati proizvodnju mlijeka na malim gospodarstvima u Hrvatskoj.
Još jedna u paketu mjera pomoći za poljoprivrednike je i potpora za korištenje obnovljivih izvora energije u iznosu od 10 milijuna eura za oko 100 poljoprivrednih gospodarstava. Cilj potpore je povećati energetsku neovisnost i smanjiti troškove proizvodnje ulaganjem u obnovljive izvore energije radi podmirenja vlastitih potreba za električnom ili toplinskom energijom.
Sve bitne informacije pratite na našoj web stranici e-OPG!
Loading...