U novom programskom razdoblju gotovo 60 % više sredstava za pčelarstvo
Pored redovnih mjera u sektoru, nizom izvanrednih mjera u cilju je pomoći nadoknaditi štetu pomora pčela, a ova je djelatnost uvrštena i u novi paket mjera Vlade RH u okviru 26,5 milijuna eura vrijedne mjere za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje.
Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pruža podršku domaćoj proizvodnji meda kroz informiranje potrošača o podrijetlu i kvaliteti meda. Provedbom mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa također se pruža podrška domaćoj proizvodnji meda putem kojih je prošle godine u potpunosti iskorištena omotnica u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna eura.
Kroz Program ruralnog razvoja hrvatskom pčelarstvu do sada je isplaćeno ukupno 22,3 milijuna eura, a novo programsko razdoblje do 2027. donosi gotovo 60-postotno povećanje omotnice za pčelarstvo, i to na 3,7 milijuna eura samo u ovoj godini.
Ministarstvo poljoprivrede provodi i program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka koji za cilj ima podizanje svijesti djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane i educiranje učenika o važnosti pčelarstva, a svake godine sudjeluje prosječno 194 pčelara.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provodi neobvezni sustav označavanja Med hrvatskih pčelinjaka s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.
U Republici Hrvatskoj u 2023. godini ovom djelatnošću bavi se 9 262 pčelara, a evidentirano je gotovo pola milijuna pčelinjih zajednica, pri čemu se bilježi blagi porast.
Više informacija dostupno je na stranicama Ruralnog razvoja na sljedećoj poveznici:
https://ruralnirazvoj.hr/u-novom-programskom-razdoblju-gotovo-60-vise-sredstava-za-pcelarstvo/
Sve bitne informacije pratite na našoj web stranici na sljedećoj poveznici:
https://e-opg.eu/
Loading...