Uskoro započinje isplata predujma za izravna plaćanja

Isplata predujma za izravna plaćanja započeti će 15. studenog 2023. godine. Poljoprivrednicima koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu, slijedi isplata od 134 milijuna eura za sljedeće intervencije:

  • 21.01. Osnovna potpora dohotku za održivost
  • 26.01. Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost
  • 30.01. Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivrednike.

U prosincu 2023. godine planirana je isplata dodatnih 40 milijuna eura za navedene intervencije.

Dakle, do kraja godine poljoprivrednicima će ukupno biti isplaćeno 236 milijuna eura potpore, a ostatak isplate potpora očekuje se u prvoj polovici 2024. godine.

Tijekom nadzora površina, Agencija za plaćanja izvršava kaskadne stručne procjene prihvatljivosti poljoprivrednih površina u skladu s odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja u 2023. godini i poljoprivrednicima kojima je utvrđena nepravilnost šalje obavijest kroz Agronet sustav kako bi od spornih parcela mogli odustati ili na njima dokazati poljoprivrednu aktivnost.

Da bi se korisnicima omogućilo dodatno vrijeme za odustajanje od zahtjeva ili dokazivanje poljoprivredne aktivnosti, prilagođen je rok za odustajanje od zahtjeva umjesto fiksnog roka do 1. studenoga.

Više informacija o navedenoj temi možete pronaći na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredni, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...