Štefica Družijanić
Moja uspješna priča:

Naša priča počinje u malom selu Žena Glava u srcu otoka Visa. Kada smo 2013. godine preuzeli malo agroturističko imanje nismo ni znali koliko će nam se život promijeniti. Kroz suživot sa starosjediocima sela, većinom ženama starije dobi, stekla sam nove vještine i znanja, upoznala stare načine izrade pripravaka za njegu tijela i zaljubila se u izradu prirodne kozmetike. Stare žene iz sela nesebično su dijelile svoje recepte i znanja, a ja sam upijala i učila od njih. Tada su nastali moji prvi kozmetički proizvodi u obliku macerata, pilinga i proizvoda za njegu raznih vrsta. Nije nam trebalo dugo da shvatimo da je proizvodnja prirodne kozmetike ono što želimo živjeti i raditi, ubrzo smo se u potpunosti odrekli ugostiteljstva i otvorili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za izradu prirodne kozmetike. Kroz godine rada uživala sam razne edukacije, seminare, radionice i školovanja, razvijala svoje poslovne vještine i usavršavala svoje znanje. Pandemija nam je svima promijenila živote, pružila neke prilike i donijela neprilike. Potaknuta promjenama na tržištu odlučila sam preoblikovati svoje poslovanje. Pružila mi se prilika i ostvarila dugogodišnja želja, postala sam certificirani fitoaromaterapeut. Danas sam ponosna vlasnica obrta za proizvodnju i fitoaromaterapiju Ženaglava. Dizajnirala sam i plasirala svoju prvu kozmetičku liniju od 10 proizvoda prirodne kozmetike na tržište, pokrenula program poslovnog treninga i pomogla brojnim poduzetnicima početnicima u ostvarenju svojih snova. Svojim savjetovanjima i edukacijama želim ljudima približiti dobrobiti prirodne kozmetike sa naglaskom na holizam, a poslovnim treninzima osnažiti i ojačati male poduzetnike na njihovom putu do vođenja uspješnog poslovanja.

Motivacija za bavljenje poljoprivredom

Iako trenutno nismo u pravnom svojstvu OPG-a i dalje se bavimo poljoprivredom. Nedavno smo kupili dva plastenika koja na proljeće planiramo podignuti i početi sa uzgojem povrća i sadnica ljekovitog bilja. Također nam je vrlo važna proizvodnja vlastite hrane za našu obitelj. U sklopu svoga imanja do nedavno smo se bavili uzgojem pilića, kokoši nesilica, zečeva, patki, koza i dr. Nažalost zbog suprugove odsutnosti na rad u Njemačkoj trenutno je imanje opustošeno. Kako nam je u planu suprugov povratak do kojega brojimo još sitne dane svakako ćemo ponovno obogatiti imanje prvenstveno za uzgoj životinja za vlastitu prehranu. Naime naša obitelj broji trenutno sedmero djece od čega je jedna moja biološka kćer i šestero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi o kojima brinemo kao njihovi udomitelji.

Glavne prepreke s kojima se suočavam u poslovanju i proizvodnji

Što se proizvodnje prirodne kozmetike tiče prepreke su velike, zakon je crno bijel, a stavljanje proizvoda na tržište i zadovoljavanje svih zahtjeva je jako skupo. Proizvodi opće uporabe trebaju proći niz laboratorijskih analiza i imati sve potrebne dokumentacije kako bi dobili dozvolu da kao proizvod siguran za upotrebu mogu ići na tržište. Osim visokih cijena cijelog procesa dodatan problem je šte sve traje i po nekoliko mjeseci te poslovanje nema opciju prodaje dok se sve ne završi. Također postoje problemi vezani za tržište nabave gdje ima nekoliko tvrtki koje uvoze potrebnu sirovinu i naravno drže tržišni monopol, što opet najviše utječe, posebno cjenovno, na same proizvođače. Dodatan problem kod prirodne kozmetike je ambalaža koja je skupa, a ukoliko i samo pomislimo na ekološku ambalaže moramo biti spremni izdvojiti i do tri puta više novca nego za plastiku.

Najbolji poslovni savjet

Moramo biti uporni, radna navika nije dovoljna treba imati disciplinu rada što je puno teže postići. Dignuti se svaki dan u 4 ujutro nije lako ali zasigurno donosi rezultate.

Jeste li korisnici EU mjera? Da li su Vam EU mjere pomogle u poslovanju?

Trenutno sam iskoristila mjeru samozapošljavanja od strane HZZ-a. Iako je poticaj svakako dobrodošao za početak poslovanja, najveća mana mu je to što su uvjeti isti za sve vrste poslovanja te samim time kroz poticaj nije bilo moguće financirati većinu stvari potrebnih za stavljanje proizvoda na tržište kao što su laboratorijske analize, PIF dokumentacija i dr.

Planovi za razvoj poljoprivrednog gospodarstva

Trenutno nam je plan ponovno napuniti imanje svim vrstama životinja, najviše se želimo orijentirati na Hrvatske pasmine. Podignuti plastenike (koji su prilično mali) i započeti uzgoj povrća i bilja te urediti voćnjak u kojem bi imali sve vrste voćaka i ljekovito bilje.

OSOBNA KARTA

Ime i prezime

Štefica Družijanić

Dob

37

Mjesto

Oštri Vrh, Staro Petrovo Selo

Zanimanje

Fitoaromaterapeut

Proizvodnja

Prirodne kozmetike

Površina

2ha

Agro-savjet

Loading...