Kreće zaprimanje zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove ruralnog razvoja

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova (MRRFEU) i Ministarstvom poljoprivrede, najavila je ponovnu dostupnost zajmova namijenjenih poticanju razvoja malog gospodarstva.

Cilj ovih inicijativa je olakšati pristup potrebnim sredstvima za investicije i obrtna sredstva, s posebnim fokusom na ruralni razvoj.

 Zajmovi iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Za zajmove financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) predviđeno je ukupno 50.000.000 eura. EFRR Mali zajmovi za investicije namijenjeni su financiranju osnovnih sredstava (materijalna i  nematerijalna imovina) te obrtnih sredstava maksimalno do 30% iznosa zajma. Prihvatljivi korisnici ovog zajma su subjekti malog gospodarstva. Maksimalni iznos zajma je 100.000 eura, uz kamatnu stopu umanjenu za 1 postotni bod u odnosu na osnovnu stopu koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva.

EFRR Mali zajmovi za obrtna sredstva ograničeni su na maksimalni iznos od 30.000 eura, s kamatnom stopom umanjenom za 0,5 postotnih bodova. Zajmovi su namijenjeni isključivo financiranju operativnih troškova poput sirovina, plaća, zakupa i općih troškova.

 Zajmovi iz Programa ruralnog razvoja (PRR)

Zajmovi namijenjeni poljoprivrednicima financiraju se iz Programa za ruralni razvoj. Na raspolaganju će biti PRR Mali investicijski zajmovi. Ovi zajmovi mogući su u iznosu od 25.001 do maksimalno 50.000 eura. Kamatna stopa kreće se između 0,1% i 0,25% ovisno o razvijenosti jedinica lokalne samouprave, a rok otplate je do 10 ili 12 godina.

Krajnji korisnici moći će dobiti zajam za investicije u okviru Podmjera 4.1, 4.2, 6.4 i 8.6 PRR. Prihvatljiva su ulaganja u obrtna sredstva do 30% ukupnog iznosa zajma, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru bespovratnih sredstava PRR.

Jamstveni programi

Subjekti malog gospodarstva na raspolaganju će imati Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj. Ona se nude subjektima s potrebama za većim iznosom financiranja, s maksimalnim iznosom do 1.300.000 eura i maksimalnom stopom jamstva do 80% za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor.

Isto tako, jamstveni program PLUS sada uključuje povećani postotak jamstva za investicije na 80%, s najvećim iznosom jamstva za investicije do 2.000.000 eura.

Kako se prijaviti

Zahtjevi za zajmove primaju se putem online obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a. Prijave kreću od ponedjeljka, 25. ožujka 2024., u 12h.

Za jamstva, poduzetnici se mogu obratiti partnerskim financijskim institucijama od istog datuma.

Potrebnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici.

Više informacija možete pronaći na stranicama HAMAG-BICRO-a.
Ako se želite prijaviti za zajam, javite nam se za savjetovanje i pripremu Vašeg projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...