Vlada odobrila nove programe potpore za poljoprivrednike

Vlada Republike Hrvatske usvojila je programe potpore poljoprivrednicima u ukupnoj vrijednosti od 65 milijuna eura, uključujući zajam za obrtna sredstva. Programi se odnose na različite sektore poljoprivrede poput prerađivačkih djelatnosti, voćarstva, stočarstva, ratarstva te zbrinjavanja napuštenih životinja.

Zajam za obrtna sredstva

Usvojen je Program Obrtna sredstva za mala gospodarstva u sektoru poljoprivrede i prerade u iznosu od 17 milijuna eura. Program se financira iz Strateškog plana i provodi ga HAMAG-BICRO, a njime će se omogućiti povoljni zajmovi za osiguranje likvidnosti i obrtna sredstva. Poljoprivrednici će tako moći dobiti zajam u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, s kamatnom stopom od 0,5% te početkom od godine dana.

Potpore za sektor stočarstva

Program državne potpore sektoru stočarstva vrijedan je više od 18 milijuna eura, a odnosi se na razdoblje do 2026. godine. Namijenjen je obnovi narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva. Program također uključuje potpore malim mljekarama, županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva, uzgojnim udruženjima u području stočarstva te subvencije za gubitke u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa.

Potpore za osjetljive sektore i posljedice afričke svinjske kuge

Usvojen je i Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi u iznosu od 14,8 milijuna eura. Cilj programa je kontinuirana pomoć i unapređivanje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, te očuvanje proizvodnje duhana, maslinovog ulja i domaćih sorti poljoprivrednog bilja.

Isto tako, osigurano je 5 milijuna eura za Program državne potpore za kompenzaciju vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge.

Kompenzacija za rast cijene energenata

Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini vrijedan je 6 milijuna eura. Cilj programa je ublažiti utjecaj rasta cijene energenata na troškove u preradi poljoprivrednih proizvoda.

Nadalje, jedinice lokalne samouprave dobit naknadu dijela troškova za privremeno zbrinjavanje domaćih životinja. Za ovaj je program osigurana financijska pomoć u iznosu od 450 tisuća eura.

Više od 20 milijuna eura za voćarstvo i ratarstvo

Usvojen je Program državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva u vrijednosti od 20,3 milijuna eura. Cilj programa je zaustaviti negativne trendove u proizvodnji pojedinih vrsta voća te kompenzirati rast troškova proizvodnje u sektoru ratarstva. Odnosno, nastoji se osigurati dugoročna stabilnost i konkurentnost hrvatskog voćarstva i ratarstva.

Više informacija pronađite na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
Ako planirate ulaganja u svoje gospodarstvo, javite nam se za savjetovanje i pripremu Vašeg projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...