Međunarodni projektni sastanak SEA2LAND

Od 28. do 30. lipnja 2022. održan je četvrti projektni sastanak u sklopu projekta SEA2LAND u Bilbao-u, Španjolskoj.

Projekt SEA2LAND četverogodišnji je projekt u okviru programa Obzor 2020, a započeo je u siječnju 2021. godine.

Koordinator SEA2LAND projekta je španjolska organizacija NEIKER koja zajedno s 25 partnera iz 11 zemalja (10 EU zemalja i Čile) čine projektni konzorcij. Projekt okuplja vodeće stručnjake u području zatvaranja ciklusa hranjiva koji imaju bogato iskustvo iz brojnih prethodnih nacionalnih i europskih projekata uključujući pritom istraživačke institute i sveučilišta, farmerske skupine, agro-poslovne stručnjake i EU nevladine organizacije koje promiču kružno gospodarstvo. IPS Konzalting jedini je projektni partner iz Hrvatske.

Projekt SEA2LAND ima za cilj pružiti rješenja koja će pomoći u prevladavanju izazova povezanih s proizvodnjom hrane, klimatskim promjenama i ponovnom uporabom otpada korištenjem postojećih tokova organskih otpada. U tu će svrhu projekt SEA2LAND raditi na poboljšanju i prilagodbi tehnologija za recikliranje hranjivih tvari za proizvodnju bio-gnojiva iz ribljeg otpada.

SEA2LAND će optimizirati tehnologije poput naprednog kompostiranja, biosušenja, smrzavanja i ekstrakcije, proizvodnje algi, pirolize, membranske tehnologije, ekstrakcije hitina, termo-mehaničke frakcionacije te enzimatske hidrolize. Ove tehnologije će u konačnici generirati biološka (bio-based) i priilagođena (tailor-made) gnojiva kako za lokalne usjeve, tako i za izvoz.

Temelj projekta je regionalna proizvodnja bio-gnojiva u lokalnom i kružnom okviru kroz razvoj demonstracijskih pilota koji se mogu replicirati u cijeloj Europi. Projekt predlaže primjenu više od 10 tehnologija u 7 demo postrojenja na 6 reprezentativnih područja ribarstva (Sjeverni, Baltički, Atlantski, Kantabrijski, Mediteranski i Jadranski).

Na sljedećoj poveznici pogledajte kako je projektni sastanak prošao:VIDEO, a detaljnije informacije o SEA2LAND projektu pročitajte na web stranici projekta:SEA2LAND.

Loading...