Objavljen natječaj za male poljoprivrednike

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za dodjelu potpore malim poljoprivrednicima u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027. Cilj natječaja je potaknuti modernizaciju i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, te doprinijeti jačanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede na europskom tržištu.

Za jedan od najočekivanijih natječaja i provedbu intervencije 73.12. Potpora malim poljoprivrednicima, osigurano je 15 milijuna eura. Odnosno, 13.500.000 eura za konvencionalne proizvođače/prerađivače te 1.500.000 eura za ekološke proizvođače/prerađivače.

Tko se može prijaviti

Na natječaj se mogu prijaviti fizičke i pravne osobe (osim zadruga) upisane u Upisnik poljoprivrednika, čija je ekonomska veličina gospodarstva od 3.000 EUR do 15.000 EUR (SO). Odnosno, do 10. 000 eura ako ulažu u sektor voća, povrća i cvijeća.

Kriteriji koji će se uzeti u obzir prilikom bodovanja su: veličina poljoprivrednog gospodarstva, sektor ulaganja, razvijenost jedinice lokalne samouprave te doprinos klimi, okolišu i digitalizaciji poljoprivrede.

Iznos potpore

Mali poljoprivrednici uz pomoć ovog natječaja mogu sufinancirati do 85% ulaganja. Najniži iznos potpore koji je moguće ostvariti je 5.000 eura po projektu, a najveći 30.000 eura.

Za što se može koristiti potpora?

Sredstva se mogu koristiti za ulaganja u opremu, strojeve i objekte za poljoprivrednu proizvodnju i preradu, restrukturiranje i podizanje višegodišnjih nasada te kupnju zemljišta. Detaljan popis prihvatljivih ulaganja pogledajte na slici niže.

Kako se prijaviti

Zahtjevi se podnose putem AGRONET sustava, a za one troškove čiji maksimalni iznos nije propisan Pravilnikom, provodi se postupak nabave putem EONA-e. U slučaju podizanja ili rekonstruiranja višegodišnjih nasada, potrebno je izraditi tehnološki elaborat.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 1. srpnja 2024. do 31. srpnja 2024. godine.

Više informacija pronađite na stranicama Agencije za plaćanja.
Ako ste zainteresirani za prijavu na ovaj natječaj, javite nam se za savjetovanje i pripremu projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...