Otvoren natječaj za poljoprivrednike na područjima naseljenim nacionalnim manjinama 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske objavilo je natječaj za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina za 2024. godinu. Natječaj je usmjeren na mala poljoprivredna gospodarstva kako bi im se pomoglo u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju i održivi razvoj.

Tko se može prijaviti?

Prihvatljivi korisnici su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prije 1. siječnja 2024. Prijavitelji moraju imati ekonomsku veličinu od 1.000 do 7.000 EUR, izračunatu prema važećem EVPG kalkulatoru.

Isto tako, sjedište OPG-a/SOPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine razvijenosti te u kojima je udio pripadnika nacionalne manjine viši od 5%. Nositelji OPG-a/SOPG-a moraju imati prebivalište na adresi sjedišta.

Prihvatljiva ulaganja

Prema Natječaju, prihvatljive aktivnosti i ulaganja su:

  • kupnja domaćih životinja (osim konja i muških grla magaraca) i pčelinjih zajednica
  • kupnja sadnica višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja
  • kupnja, građenje ili opremanje objekata za proizvodnju ili preradu proizvoda
  • kupnja nove ili rabljene mehanizacije (traktori ne stariji od 1999. godine i priključci ne mogu biti stariji od deset godina)
  • kupnja opreme za pčelarstvo
  • kupnja, zakup ili uređenje poljoprivrednog zemljišta
  • stjecanje stručnih znanja i troškovi promidžbe
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva (plaće, knjigovodstvo i sl.)

Visina potpore

Ukupna vrijednost sredstava za ovaj natječaj iznosi 6.600.000 EUR, raspoređenih prema stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Maksimalni iznos potpore po korisniku je do 10.000 EUR. Pritom, maksimalni iznos potpore za operativne troškove je 1.500 EUR, kupnju zemljišta 4.000 EUR, a pčelinje zajednice 100 EUR po zajednici.

Kako se prijaviti

Prijave su moguće od 2. svibnja do 3. lipnja 2024. godine. Svi zainteresirani mogu podnijeti svoje prijave putem preporučene pošte ili osobno u urudžbeni ured Ministarstva poljoprivrede.

Više informacija pronađite na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
Ako ste zainteresirani za prijavu na ovaj natječaj, javite nam se za savjetovanje i pripremu projekta na kontakt@e-opg.eu
Loading...