Objavljena prva izmjena Indikativnog plana natječaja za poljoprivredu u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja objavilo je prvu izmjenu Indikativnog plana objave natječaja za intervencije iz Strateškog plana ZPP-a Republike Hrvatske za 2024. godinu. Ova izmjena dolazi kao rezultat redovnog ažuriranja plana, što je obveza država članica EU najmanje tri puta godišnje.

Prvi kvartal obilježen natječajem za male poljoprivrednike

U prvom kvartalu 2024. godine već su objavljeni natječaji za potpore u pružanju savjetodavnih usluga, za EIP operativne skupine, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora te za financiranje projekata malih poljoprivrednika.

Natječaj za mlade poljoprivrednike u drugom kvartalu

Jedan od najiščekivanijih natječaja, onaj za mlade poljoprivrednike, prebačen je iz prvog u drugi kvartal 2024. godine. U drugom kvartalu se također mogu očekivati natječaji za uspostavu i rad proizvođačkih organizacija, ograničenje u gospodarenju šumama (Natura 2000, NKS), izgradnju šumske infrastrukture te osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Dodatno, natječaj za intervenciju 75.02. “Diverzifikacija dohotka poljoprivrednih gospodarstava na nepoljoprivredne aktivnosti”, pomaknut je s drugog na treći kvartal.

Raznoliki natječaji na kraju godine

U trećem i četvrtom kvartalu očekuje se otvaranje natječaja za različite intervencije, uključujući potpore za prenošenje znanja, diverzifikaciju dohotka poljoprivrednih gospodarstava, modernizaciju šumarskih tehnologija, kratke lance opskrbe, razvoj poslovanja u ruralnim područjima, rekonstrukciju šuma, sustave javnog navodnjavanja, informiranje i promoviranje proizvođača, javnu infrastrukturu u ruralnim područjima, preradu poljoprivrednih proizvoda, sudjelovanje u sustavima kvalitete, modernizaciju tehnologija u preradi drva te neproizvodna ulaganja u poljoprivredi.

Osim navedenih natječaja, Ministarstvo je osiguralo i sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala stradalog od prirodnih nepogoda, koja će biti dostupna po potrebi.

U nastavku pogledajte prve izmjene indikativnog plana objave natječaja za 2024. godinu:

Više informacija pronađite na stranicama Ruralnog razvoja.
Besplatno saznajte na koje se natječaje možete prijaviti uz pomoć EU kalkulatora.
Loading...