Otvoreno je e-savjetovanje za prijedlog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva

U e-savjetovanje pušten je prijedlog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva.

Cilj programa je pružanje financijske pomoći proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice, ječma, zobi, tritikala, pira, raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj.

Dakle, potporom se pokušava nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje te osigurati likvidnost poljoprivrednih proizvoda. Posljedično, nastoji se zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi prerađivačkog sektora i krajnji potrošača.

Ukupna vrijednost Programa iznosi  10.113.087 eura, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu RH unutar Financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Potpora iz Programa dodjeljuje se za poljoprivredne površine na kojima korisnik u 2023. godini uzgaja pšenicu, ječam, zob, tritikale, pir, raž i/ili uljanu repicu, prema podacima s podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu.

Za potporu je prihvatljivo prvih 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima korisnik uzgaja navedene žitarice u 2023. godini, dok intenzitet potpore iznosi najviše 135 EUR/ha za površine prihvatljive za potporu.

E-savjetovanje je otvoreno do 5. listopada 2023. godine.

Prijedlog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva dostupan je na stranicama e-Savjetovanja.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...