Podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica

11. kolovoza 2023. godine objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini.  Pravilnik se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 150.000,00 EUR namijenjenih za saniranje šteta nastalih pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima.

Cilj programa je kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje te im time osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što posljedično ima izravan utjecaj na brojnost pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Zahtjevi za potporu se podnose u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu predmetnog Pravilnika odnosno do 26. kolovoza 2023. godine.

Sve potrebne informacije možete pronaći na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Sve bitne informacije pratite na e-OPG-u!
Loading...