OPG Danijela i Ivica Štenta
Moja uspješna priča:

Naš OPG nastao je povezivanjem suprugovog i mog OPG-a prije 5 godina. Zajedno smo podigli nove nasade, proširili pčelinje zajednice, opremili objekt za vrcanje i punjenje meda, objekte za preradu voća u džemovi, sirupe i sokove. Tako danas proizvodimo jagode, maline, aroniju, jabuke, kruške, višnje, šljive i proizvode od istih (sokove, sirupe, džemove) med i proizvode od meda te prirodnu kozmetiku. Novost u našoj ponudi je Kestenmaza- namaz od kestena.

Motivacija za bavljenje poljoprivredom

I suprug i ja prije svega volimo poljoprivredu, boravak u prirodi i na otvorenom. Kako smo dovoljno uporni i volimo raditi, a prepoznali smo potencijal u poljoprivredi i odabrali je za naše primarno zanimanje, rezultati u našem poslovanju ne izostaju, a tako ni motivacija za daljni rad i razvoj.

Glavne prepreke s kojima se suočavam u poslovanju i proizvodnji

Ono što izdvajamo kao najveću prepreku i prijetnju u našoj proizvodnji, u voćarstvu i pčelarstvu, jesu nepovoljne vremenske prilike koje su nam prijetnja svake godine. Pokušavamo se štiti od mrazeva dimljenjem i pokrivanjem nasada. U nasadima imamo sustave za navodnjavanje, a nasadu malina sustav obrane od tuče. Ipak, prednost nam je u tome što uzgajamo različite vrste voća, pa nepovoljni utjecaji ne pogađaju iste godine svo voće u istoj mjeri.

Najbolji poslovni savjet

Ne možeš sve sama.

Jeste li korisnici EU mjera? Da li su Vam EU mjere pomogle u poslovanju?

Korisnici smo mjera Ruralnog razvoja. Kroz Mjeru 6.3 opremili smo OPG mehanizacijom i opremom što nam je uvelike olakšalo poslovanje. Korisnici smo i Mjere 6.2., mjere za proširenje postojeće djelatnosti na djelatnost turizma. Projekat privodimo kraju ove godine i očekujemo da ćemo kroz turizam povećati dohodak od poljoprivrede što će doprinijeti razvoju našeg OPG-a.

Planovi za razvoj poljoprivrednog gospodarstva

Trenutno radimo na završetku projekta proširenja poslovanja na turizam. Uređujemo drvenu kuću i jednu kamenu kuću u kojoj će se nalaziti dva apartmana, a u kojima ćemo nuditi uslugu smještaja te mogućnost doručka pripremljenog od proizvoda našeg OPG-a. U budućnosti imamo u planu podići nove nasade borovnice, kupina i lubenice.

OSOBNA KARTA

Ime i prezime

Danijela Štenta

Dob

39

Mjesto

Ferenci, Ozalj

Zanimanje

Poljoprivrednica

Proizvodnja

Pčelarstvo, Voćarstvo

Površina

3ha

Agro-savjet

Loading...